Några tankar kring vår by 1984

Hem
Sommar
Vinter
Boende
Att flytta hit
Att hitta hit
Arbete
Ungdom
Webcam
Arrangemang
Produkter
Väder
Lokala tidningar
Intresseföreningen
Råstrands historia
Utveckling
Nybyggarna
Råstrand faställes
Bebyggelse
Isberget
Näverliden
Bondens arbete
Kvarnar
Djuren
Slakten
Skogen
Flottningen
Kolning
Tjärdalen
Dikning
Fiske
Jakten
Maten
Skolan
Handeln
Vägarna
Färjan
Flarkavabron
Tegeltillverkning
Elström
Radion
Telefon
Posten
Barnavård
Kyrkan
Folktro
Vädret
Ungdomsnöjen
Dialektord
Ramsor
Föreningslivet
Glimtar 1949
Tankar 1984
Berättelser
Bilder från förr
Smått och gott
Kontakter

 

Några tankar kring vår by, våren 1984.



Efter en tämligen mild vinter, kom våren explosionsartad, sista dagarna i april - en hel månad tidigare än normalt. Sommarvärme upp till +15 - +20 grader. Valborgsmäss funderade vi på hur vi skulle kunna samlas vid majbrasan. Men en sådan vacker kväll och nästan snöfri backe uppe på ”Pelles bränna”, har vi sällan upplevt. Mycket folk och glad vårstämning och sångarglädje.


Trots att snön smält snabbt, blev det ingen svårare översvämning. Vägarna till Sandsele och Tväråträsk hade som vanligt sina svagare punkter. Isvägen med hjälp av sågspån höll till den 3 maj. I skrivandets stund 84 05 08 har vi förfallotid, hur länge beror på väderleken.


Just nu upplevs en kostsam tid för dom som färdas mot Gargnäshållet, en omväg på ca 4 mil. Därför är det just nu märkbart hur beroende vi är av en bro över Vindelälven.
Påtryckningar görs från alla möjliga håll, bybor, RLF, politiska partier. Vi hoppas även att kommunen gör ytterligare ansträngningar för att påskynda brobygget. Det skulle betyda att de ungdomar som lyckats få arbeten utanför byn - på ej allt för långt avstånd kunna bosätta sig i byn och pendla. Redan nu gör fjorton personer så, till olika arbetsplatser utanför Råstrand.


Ett glädjeämne är dock att den enskilda vägen Råstrand- Vindelgransele, i år har erhållit bidrag som enskild utfartsväg.


När vi ser på befolkningsunderlaget, nu nittio personer och de flesta över 50 år (60 st), ser det mörkt ut, 4 barn i skolåldern, endast två unga familjer. Vi hoppas att trenden vänder sig, när bron byggts. (Vi hoppas ju på den). Då blir det lättare för de ungdomar som helst vill bo hemma i byn, att pendla till olika arbetsplatser utanför Råstrand
Vi vill att vår by ska leva vidare, jorden här är välskött. Det finns fortfarande 11 jodbruksfamiljer, av dessa är 9 mjölkleverantörer. De flesta har moderna ladugårdar. Från första juli 1982 kommer tankbilen tre gånger i veckan. Cirka 400 000 kg mjölk per år, levereras från byn till Lycksele mejeri. Inom Sorsele kommun är Råstrand en av de större mjölkleverantörerna.


Slåttern nuförtiden är inte så tung som förr då allt gjordes manuellt. Nu har de flesta byggt hötorkar och inkörningen sker med traktor och självlastande vagnar, det vill säga om vädret är bra, i annat fall kan det vara rätt jobbigt att hålla på och vända det utslagna och utregnade höet. Det kan man ju få hålla på med under rätt lång period. Men det sker ju med maskiner, så arbetet är inte så betungande, förutom omtankar om höet.


En enda jordbrukare hässjar och ladar efter den gamla metoden. Inte enbart skörden utan även sådden sker numera maskinellt, kornet skördas med skörde tröska och förvaras i korntork eller storsäck.


Sandjorden i Råstrand är lämplig för potatisodling, Ca 250 ton potatis per år säljs till Lantmännen. Av de sju leverantörerna är Sture Knutsson, Martin Borgström och Sven From de största. Jämföras kan år 1967 då 15 leverantörer sålde 200 ton.


Även skogsbruket har mekaniserats. Skördare fäller, kvistar och kapar trädet. Skotare kör fram det till landsvägen för vidare biltransport till industrin. Något litet manuellt avverkning förekommer hos enskilda skogsägare. Då kommer skotern till stor hjälp.


Detta fortskaffningsmedel används ofta enbart för nöjes skull bl.a. på fiskesjöar och till avlägsna utflycktsplatser i skog och mark. Detta på vintertid.


På hösten när bären mognat, återvänder många f.d. bybor för att fylla sina vinterförråd av vad skogen ger. Både bybor och hemvändare har då även tillfälle att inte bara plocka och fylla på sina egna förråd de har även tillfälle att plocka och fylla sina plånböcker. Priserna på både blåbär och lingon har varit höga de senaste åren.


Återvänder hem gör även älgjägarna första veckan i september.


Byns befolkning ökar väsentligt under denna tid på året, då jägarna har med sig sina familjer.


Fisket i Vindelälven har också lockat hem återvändare, ja inte bara dem utan även en del turister från olika håll. 1983 bildades fiskevårdsområdet, vilket nu omfattar Gargnäs - Råstrand fiskevatten. Genom Skogsvårdsstyrelsens försorg repareras kvarnen vid Råstrands Storforsen. Där intill uppföres även en raststuga.


ICA affären liksom posten är fortfarande de platser man träffas. Inez Oskarsson innehar affären samt förestår posten. Studiecirklar har alltid pågått i byn och så fortfarande, bra tillfällen till gemenskap.


Pensionärerna har beviljats 85 000 kr i bidrag till hobbyverksamheten i skolans lokaler. Ja där samlas man till olika sammankomster - religiöst, politiskt och ideellt.

 

Några gånger har vi samlats till återvändardagar, då många f.d. bybor kommit hem med sina barn och barnbarn.


Betelkappelet är renoverat och möten hålls där. Församlingen består av medlemmarna i Gargnäs,Tväråträsk och Råstrand.


Många föreningar har varit verksamma i byn. Nu är det RLF och pensionärsföreningen som har den livligaste verksam-heten. Folkbiblioteket finns också i skolan, Nora Nolsjö förestår det.


Eftersom de flesta är pensionärer, undras måhända vad de sysslar med.


När man slutat med mjölkleveransen, har man kvar några köttdjur. Dessutom sysslar en del med skogen i mån av krafter. Veden tas till vara på ett helt annat sätt nu än bara några år sedan.


Det av förklarliga skäl, eftersom oljepriserna gått upp och vårt beroende av oljan.


Många av de äldre sysslar med något hantverk. Ex Oskar Holmgren, 85 år broderar och väver. Ragnar Arvidsson gör näver arbeten i sin verkstad. Knut Eriksson träslöjdar, fruarna väver. Sara Hedman för vackra tennsaker.


Gustaf Gustafsson, 79 år är en kärngubbe, sysslar gärna med skogsarbete, då han inte vistas på isarna eller i någon båt på något fiskevatten. Fiske är hans stora hobby. Många och stora är de fiskar han dragit upp.


Vår äldste bybo är Knut Johansson 88 år, då kan även nämnas vår yngsta Ronny Hedman 9 år, son till Mauriz Hedman.


Sammanhållningen i byn är god, man ställer upp för varandra och hjälps åt när det behövs, och jag tror att Råstrandsborna fortsätter i samma anda.



Berättat av Inga Otterhall.

Senast uppdaterad:
2012-07-03 21:14