Kyrkohelger

Hem
Sommar
Vinter
Boende
Att flytta hit
Att hitta hit
Arbete
Ungdom
Webcam
Arrangemang
Produkter
Väder
Lokala tidningar
Intresseföreningen
Råstrands historia
Utveckling
Nybyggarna
Råstrand faställes
Bebyggelse
Isberget
Näverliden
Bondens arbete
Kvarnar
Djuren
Slakten
Skogen
Flottningen
Kolning
Tjärdalen
Dikning
Fiske
Jakten
Maten
Skolan
Handeln
Vägarna
Färjan
Flarkavabron
Tegeltillverkning
Elström
Radion
Telefon
Posten
Barnavård
Kyrkan
Gudstjänster
Födsel
Konfirmation
Giftermål
Döden
Folktro
Vädret
Ungdomsnöjen
Dialektord
Ramsor
Föreningslivet
Glimtar 1949
Tankar 1984
Berättelser
Bilder från förr
Smått och gott
Kontakter

 

Kyrkhelgerna var något som folket i byarna såg fram emot. Då fick man slita sig loss från det vardagliga och bege sig till Sorsele. Där fanns kyrkstugor för de olika byarna. Råstrand hade dock ingen stuga, men de fick dela med bland andra Tväråträsk.


Anders Olof från Öhn ägde en stuga, där hans döttrar, som funnit var sin make i Råstrand, fick ta in när de kom till kyrkhelgen.


Oskar Nilsson minns att han fick följa med pappa och mamma till Sorsele en Andersmässhelg. Hans far Nils-Petter körde hästen med lågskrinda. I denna satt de. Där fanns även maten i spannen för helgen och höet för hästen samt flera fällar. Man kunde alltså bädda in sog i fällarna när det blev kyligt. Nils-Petter hade lånat hundskinnspälsen av Jan-Abram.


Det var behövligt även inne i kyrkan för där fanns ingen eldstad. Nog hade jag det bra som fick sitta i pälsen tillsammans med pappa. Men nog gissar jag det var kallt för mamma. Hon satt ju på andra sidan gången. Observera. Det var en kvinnosida och en manssida.


Resan till Sorsele togs i två etapper. De körde till Kvarnbränna och övernattade där hos en syster till Nils-Petter. Färden fortsatte dagen därpå till Sorsele. Resan hem gick på en dag.


Väl framkomna tog de in i Anders-Olofs stuga. Den var stor och rymde många. Kallt var där så det var bäst att börja elda. Ved fanns rustad framför, så det var bara att tända brasan i öppna spisen.
Nu var det inte bara kyrkbesök på programmet. Man skulle ut och se på stånden. Det var nämligen så att affärsmännen hade ordnat en marknad under kyrkhelgen. Farbror Oskar minns från denna första kyrkhelg en man som demonstrerade en talmaskin. Det kostatde tio öre att sätta en knapp fäst i en kabel mot örat. Då hörde man röster genom denna kabel. Rösterna kom långt ifrån. Oskar var omkring tio år. Året var 1897.


När barnen blivit något äldre och varit getare hela sommaren, fick de som belöning fara på kyrkhelgen. Det var ofta Mikaelihelgen. Det var liksom ungdomshelgen.


Följande kyrkhelger var storhelger, då man kunde se hästar och vagnar dra iväg mot Sorsele:
Mikaeli i september
Andersmäss i november
Jacks-mäss i helgen efter Jakob i juli
Bars-mäss helgen efter Bartolomeus i augusti
Mikaeli var en helg när man byttte tjänstefolk.

Senast uppdaterad:
2012-07-03 21:14