Frits Hedman

Hem
Sommar
Vinter
Boende
Att flytta hit
Att hitta hit
Arbete
Ungdom
Webcam
Arrangemang
Produkter
Väder
Lokala tidningar
Intresseföreningen
Råstrands historia
Utveckling
Berättelser
Vargepisod
Getarminnen
Grindslanten
Marknadsresan
Guldfyndet
Storskidtävlingen
Läkarbesök
Frits Hedman
Drunkning 1929
Ett skolminne
Barndomsminne
Hembygdsskildring
Skog och flottning
Tandvärk
Slakten
Fiskeförhinder
En skoldag
En återblick
Bilder från förr
Smått och gott
Kontakter

 

 

 

Lyssna när Fritz Hedman berättar. Även Helmy finns med. Tryck här.

 

 

Han var yngst av Kristina och Gustav Hedmans barn född 1897. Han föddes medan familjen bodde i Lijäla, en plats en dryg km söder byn.

 

Hur hans föräldrar kunde klara sitt livsuppehälle medan barnen var små är en gåta, eftersom Gustav drabbades tidigt av olyckan att bli helt blind. Ingen socialvård på något sätt fanns på den tiden. Som en bild från det dåtida samhället, har det berättats följande:

 

Blind Gustav som han allmänt kallades, kunde icke betala skatten, varför fjärdingsmannen kom och utmätte familjens kor, vilka senare skulle auktioneras bort exekutivt. Kristina gick då de tre milen för ett besök i Tväråträsk. Där lyckades hon låna pengar mot att sätta sina guldringar i pant. Därmed kunde skatten betalas och mjölkkorna räddades för den gången.

 

Det var väl hoppet och tron på framtiden och en ljusare tillvaro som bar dem genom alla mödor och försakelser. Barnen växte upp och blev duktiga att hjälpa till, tillvaron förbättrades också år efter år.

 

Några händelser om Frits:

Trots sitt handikapp ställde han alltid upp och hjälpte sina grannar med olika sysslor. Han kunde även ge goda råd i olika situationer. Ett arbete som han åtog sig att utföra var ändå värst, tycker en son Mauritz. När pappa stod och sågade och högg knubb, utan att kunna se!

 

En tilldragelse som Frits ofta ville berätta om, var när han mötte sin fru Helmy. Han hade träffat en lärarinna i Juktan, men hon flyttade till Övertorneå. Han ville gärna fortsätta bekantskapen, för han tyckte mycket bra om henne, så han beslöt sig för att resa dit.

 

På cykel begav han sig iväg. Det var en vacker sommardag, i Bastuselet tog vägen slut, inget annat val fnns än att återvända hem. På den återresan träffade han sin blivande fru Helmy. Sedan blev det många turer fram och tillbaks, tills året 1924 då det blev giftermål.

 

Dom fick tio barn, och ett fosterbarn har även uppfostrats i deras hem. Ett stort stöd hade han av sin Helmy, trots den stora arbetsbördan sågs hon oftast vid Frits sida.

 

Det var en vacker sommardag som byns lastbilsåkare Nils Gustavsson skulle hämta ett lass myra från myrundantaget vid Kvarnmyren. På den tiden fanns ingen last-traktor inom byn, så det var att lasta för hand med skyfflar. Nils och den person som skulle ha lasset, lastade klart men när Nils skulle köra därifrån, fastnade bilen i det sliriga underlaget, så det blev till att hämta bärgning.

 

Det blev till Frits Hedman man vände sig för att få hans traktor att dra loss bilen. Med Harry (Frits son) som förare började man koppla ihop bil och traktor, när det var klart och traktorn började att dra, bar det sig inte bättre än att traktorn slog runt baköver, men som tur var slog traktorns motorhuv emot bilens motorhuv, så att det blev en öppning under. Föraren fastnade ändå, men Nils som var stark lyckades lyfta traktorn så att Harry kunde krypa fram oskadd. Händelsen blev fort känd inom byn, och eftersom det fanns mycket folk då i Råstrand, hade snart en hel del folk samlats vid bil och traktor. Så med förenade krafter lyckades männen vända traktorn på rätt köl, om man kan tala om köl på en traktor. Man hjälpte till att dra och puffa bilen tills den kom loss från det sliriga underlaget.

 

Efter äventyret startade inte traktorn så att Frits fick till att meka för att få igång den igen.




Senast uppdaterad:
2012-07-03 21:14