Råstrands ungdom roade sig som sed var i gamla tider. Man samlades i grupper - sjöng, spelade och dansade. Pretentionerna var ej så stora då. Jan -Abram hade köpt byns första orgel. ( Finns fortfarande kvar). Denna användes vid skilda tillfällen. Ibland vid gudstjänster men även vid danser.
Det berättas att sonen Alfred Johansson drog denna orgel på en kälke till Sandqvists. Detta hus stod tomt ett tag och användes då till samlingslokal. Alfreds pojkar, Seth och Ebert, spelade munspel. Även denna musik fick gå an när ungdomarna samlades i ett kök för att dansa.
När lapparna kom förbi med sina renar, låg de ofta över i byn. Då samlades ungdomarna till en danskväll - ofta till musik på munspel.
Fettisdagsdans i timmerkojorna var en tradition ända in på 40-talet. Henry Borgström, dragspel och Evert Otterhall, gitarr, brukade underhålla ungdomarna ibland.
När gramofonen kom till byn i början av 20-talet, fick man ju dansa till hela orkestrars musik. Jan Fredrik var den förste som köpte grammofon med tratt. En resegramofon kunde man köpa för fem kronor på 30-talet.
Som vissångerska uppträdde Ingrid Asplund. Hon spelade zittra och sjöng schillingtryck. Det var på 40-talet. Då brukade även Aina Eriksson roa vänner med sång och musik till gitarr.
Vid logdanserna anlitades olika spelmän som spelade på fiol och dragspel.
Man minns följande:
Johan Torgren, Sandsele
Lill Kalle Linder Sandsjön
Lill Kalles bror Ante Linder
Antes dotter, Spel-Maja
Frans Hjukström Sorsele
Fox kapell: Bröderna Holmgren, Sorsele.
Erling Bränlund, Kvarnbränna.
Östen Dalberg, Adak
Ivar, Torsten och FAbian Lindberg , Avanäs
Bruno, Börje och Rutger Bränström, Brännäs, Malå
Assar, Enar och Berthold Hjukström, Sorsele