Osttillverkning

Start
Summer
Winter
Accommodation
Att flytta hit
Location
Arbete
Ungdom
Webcam
Arrangemang
Produkter
Weather
Lokala tidningar
Intresseföreningen
Råstrands historia
Utveckling
Nybyggarna
Råstrand faställes
Bebyggelse
Isberget
Näverliden
Bondens arbete
Kvarnar
Djuren
Slakten
Skogen
Flottningen
Kolning
Tjärdalen
Dikning
Fiske
Jakten
Maten
Baslivsmedel
Osttillverkning
Skolan
Handeln
Vägarna
Färjan
Flarkavabron
Tegeltillverkning
Elström
Radion
Telefon
Posten
Barnavård
Kyrkan
Folktro
Vädret
Ungdomsnöjen
Dialektord
Ramsor
Föreningslivet
Glimtar 1949
Tankar 1984
Berättelser
Bilder från förr
Smått och gott
Contact

 

Jan Abrams Sofia hade fått lära sig tillverka ost av "meierskan" från Lycksele.


Mjölken värmdes till fingervarmt. Löpe tillsattes. Så ho man he te en ostkorg. En stor ostskruv användes. Man skruvade ut vasslan ur massan. Osten lades i saltlake ett tag. Tog sen upp den och lät den torka. Vasslan kokades ihop. Lite mjölk tillsattes. Den blev ljusare då. Kokningen fortsatte tills allt var ihopkokt. Massan skulle röras (reias) ordentligt så att den ej grynades. Nog hård formades den till tegelstenar. Denna mesost kunde förvaras lång tid. Önskardes messmör, rev man en bit av osten, blandade i lite grädde och smaksatte med en aning socker.
Det blev gott messmör.

Senast uppdaterad:
2012-07-03 21:14